• 1
  • 2
Κυριακή, 24 Ιανουάριος 2016 00:00

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ

fmma-brusselsΣτις Βρυξέλλες, την 20 Ιανουαρίου 2016 από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 στο αμφιθέατρο της Διεθνούς Στέγης

Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (International Auditorium of the International Trade Union House) πραγματοποιήθηκε:
“Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ μελών αντιπροσωπειών των στρατιωτικών ενώσεων της Νοτίου Ευρώπης και του ΔΣ του EUROMIL”.

Συμμετείχαν στρατιωτικές ενώσεις από την Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, και Ισπανία. Από την Ελλάδα συμμετείχε εκ μέρους της ΠΟΕΣ ο Ταμίας της ομοσπονδίας Σγός Φούκας Θεοφάνης και εκ μέρους της ΑΝΕΑΕΔ ο εκπρόσωπός της στον EUROMIL Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Δημητρόπουλος.
H συνάντηση έγινε με ανοικτό και δημιουργικό διάλογο, με σκοπό να μοιραστούν εμπειρίες και να ανταλλαγούν οι διαφορετικές απόψεις. Στόχος ήταν η ανίχνευση ανάδειξης κοινών θέσεων που αφορά στη μελλοντική λειτουργία της γεωγραφικής (FMMA) αυτής ομάδας του EUROMIL και η βελτιστοποίηση των κοινών τους προσπαθειών.
 
Ο κ. Δημητρόπουλος ανέπτυξε τις απόψεις της ΑΝΕΑΕΔ. Δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρθηκε και σε ευρύτερα ζητήματα βασιζόμενος σε κείμενο που είχε επεξεργασθεί και διαμορφωθεί από το ΔΣ της Ένωσης, λαμβάνοντας όμως υπόψη και απόψεις κι άλλων μαζικών φορέων αποστράτων.
 
Παρατίθεται το κείμενο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.   


Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη

     Κάθε φορά που ερχόμαστε να συναντήσουμε τους ευρωπαίους συναδέλφους μας, πλήθος νέων πράξεων και λόγων παρεισφρέουν στις εισηγήσεις μας. Δυστυχώς όμως τα νέα που σας φέρνουμε και πάλι, δεν είναι ευχάριστα. Μετά από έξι χρόνια αδιάλειπτης καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας από την ευρωπαϊκή και γηγενή ελίτ της εξουσίας και του χρήματος, το μέλλον που μας τάζουν είναι η κόλαση του Δάντη. Επιμένουμε όμως να αναφερόμαστε κι ας γινόμαστε κουραστικοί, ότι όποιο πειραματικό μοντέλο δοκιμάζεται στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γρήγορα θα το συναντήσετε μπροστά σας. Η επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων αφορά όλους μας.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουμε την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεών μας βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα δυο αυτά ανώτατα δικαστικά σώματα έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς από τον Αύγουστο του 2012, διότι δεν τηρήθηκαν οι αρχές της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αναλογικότητας. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη πως οι περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών παραβιάζουν και το πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
 
Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο Ασφαλιστικό, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι θα επαληθευτεί η παροιμία που λέει, «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός της δημιουργίας ενός κύριου ενιαίου φορέα-ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα γλίσχρα ποσοστά αναπλήρωσης. Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της προσφοράς και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και φυσικά, χωρίς να ερωτηθούν οι ίδιοι. Ο εξευτελισμός της κοινωνικής ασφάλισης αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τους εργαζόμενους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τα μεσαία στρώματα, τη μικρομεσαία αγροτιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Αφορά βασικές πλευρές της εργασίας όπως είναι η προστασία από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τα εργατικά ατυχήματα, το επίπεδο και τα όρια ασφάλισης, την προστασία των παιδιών και της μητρότητας, τα επιδόματα ασθενείας. Συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Δικαιώματα τα οποία έχουν όλοι  οι ευρωπαίοι πολίτες  και για να τα κερδίσουμε έχουμε αγωνισθεί χρόνια  τώρα μας τα στερούν αυθαίρετα.  
Θα καταφέρουν να επιβάλουν την αντιδραστική αυτή μεταρρύθμιση;

Στην Αθήνα την 20 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ογκώδης συγκέντρωση αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο οικονομικών και τη Βουλή των Ελλήνων. Μαζικά και ενωτικά εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση για την εξαθλίωσή μας ως αποστράτων, βετεράνων και ως πολιτών  της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράστηκε η βούληση να αντισταθούμε απέναντι στις βάναυσες πολιτικές που διαλύουν την άμυνα και  την ασφάλεια της χώρας μας, που διαλύουν  την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτές οι πολιτικές, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που εκδόθηκε, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, απειλούν το μέλλον της πατρίδος μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επικρατήσουν.

Τα μαχητικά χαρακτηριστικά που είχε αυτή η κινητοποίηση, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων και φορέων που διοργανώνονται καθημερινά, ενάντια στην ανάλγητη και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μεταναστευτικό-προσφυγικό:
Είναι ένα ευρύ, κυρίως πολιτικό θέμα. Θα αναφερθούμε εν συντομία σ’ αυτό.
Ο ρόλος των Λιμενικών Αρχών της χώρας μας ορίζεται σαφώς από το Διεθνές Δίκαιο τους ισχύοντες κανόνες και οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO) για την Έρευνα και Διάσωση στη θάλασσα. Προβλέπεται, σαφώς, ότι σε περίπτωση εντοπισμού πλοίου στα διεθνή ύδατα, στο οποίο επιβαίνει έστω και ένας πρόσφυγας, υποχρέωση της χώρας που το εντοπίζει είναι η περισυλλογή του και προώθηση στην πλησιέστερη ξηρά, όπου και γίνεται ταυτοποίηση από τις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Η διάσωση ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, είναι υποχρέωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανόνες του IMO. Η ίδια υποχρέωση ισχύει, όπως είναι φυσικό, για πλοίο που βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου εντός των χωρικών υδάτων μιας χώρας. Στην τελευταία δε περίπτωση όλες οι ενέργειες αναλαμβάνονται από τα πλοία και το προσωπικό της χώρας αυτής και η προώθηση των προσφύγων και ταυτοποίησή τους γίνεται από τις αρχές αυτής.

Υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αφορά την προστασία των συνόρων κάθε χώρας μέλους. Η Ελλάδα, της οποίας τα θαλάσσια σύνορα αντιστοιχούν στο 80% περίπου του συνολικού συνοριακού μήκους (σε αντίθεση από τα σύνορα άλλων ευρωπαϊκών χωρών), σε συνδυασμό ότι είναι η εγγύτερη χώρα της ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα εκατομμύρια των προσφύγων, αντιμετωπίζει πολλές  ιδιαιτερότητες και δυσκολίες στην διαδικασία φύλαξης των θαλασσίων συνόρων. Τα Εθνικά μας σύνορα τα οποία είναι και τα ανατολικότερα σύνορα της ΕΕ διαχρονικά φυλάσσονται και προστατεύονται επαρκώς και δεν έχει υπάρξει ποτέ ανάγκη όπως δεν υπάρχει και τώρα υποδείξεων από θεσμικούς συμμάχους και εταίρους. Αυτό που η χώρα μας έχει ανάγκη αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο είναι η συμπαράσταση και η υλικοτεχνική βοήθεια.

Ο EUROMIL, προκειμένου να προστατέψει τις ενέργειες των πληρωμάτων των πλοίων του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος  και του Πολεμικού Ναυτικού που εμπλέκονται στη διαδικασία Έρευνας και Διάσωσης των προσφύγων, θα μπορούσε να παρέμβει δημιουργικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβάλλοντας ή προτείνοντας σχέδια για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να μην κατανοεί την αλληλεγγύη και την αυθόρμητη ανθρώπινη συμπαράσταση των κατοίκων, κυρίως των ελληνικών νησιών, που δείχνουν προς τους πρόσφυγες (οικογένειες, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους), προσφέροντας τροφή, ένδυση, φάρμακα κλπ., παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Τουρκία, κατά την άποψή μας, αναγορεύεται από την ΕΕ σε ιδιότυπο εγγυητή των «εξωτερικών συνόρων» της Ευρώπης. Επιβραβεύεται γι’ αυτό, παρά το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα παρά μόνο λεκτικές υποσχέσεις, με τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς τον συνυπολογισμό των κερδών, από τη μαύρη αγορά, της διακίνησης των μεταναστών – προσφύγων.
 
Για εμάς, η φτώχεια, η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η προσφυγιά στην ΕΕ είναι τα πραγματικά προβλήματα και πιο σημαντικά θέματα από τους κανονισμούς της ΕΕ. Το χρέος και οι αξιολογήσεις των αριθμολάγνων υπαλλήλων της τρόικας που γενούν αυτά τα προβλήματα (αλήθεια ποιός τους ψήφισε για να κάνουν αυτή τη δουλειά;), δεν έχουν για εμάς την ίδια αξία.  

Αυτές οι κυβερνητικές πολιτικές που βαθαίνουν και συνεχίζουν την εξωνημένη πολιτική των προκατόχων της, εξυπηρετούν συμφέροντα (ΕΕ, ΔΝΤ, εκμαυλισμός, διαπλοκή) ξένα προς τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Είναι πολιτικές που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη δημοκρατία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.   
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω στην πηγή του.

 Οι καλύτερες ιδέες και σκέψεις χάνονται στο μέλλον, όταν στεκόμαστε διστακτικοί και αμέτοχοι μπροστά τους.
Οφείλουμε να μείνουμε δρώντες άνθρωποι εντός των ιστορικών προκλήσεων, πριν ορδές  φασιστών αντικαταστήσουν εμάς τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους,  για  τη σωτηρία μας!   
Βρυξέλλες, 20 Ιαν. 2016


The Europe we need

Every time, we come to meet our European colleagues, many new acts and facts come to permeate and infiltrate our suggestions. Unfortunately, the news brought to you is, once again, not pleasant. After six years of uninterrupted destruction of the Greek society by the European and indigenous elite of power and money, the future promised to us is Dante's Inferno. We insist, even though we become repetitive, that any experimental model tested in Greece, that waits to measure the reactions of the people, will soon be quickly knocking on the doors of all Europe. The aimed attacks made on the rights and dignity of the Greeks, concerns us all without exemptions.
At least for over a year, practicing and retired officers of the Armed Forces wait for the restoration of their salaries and pensions on the basis of decision of the Supreme Administrative Court of Greece AND the Plenary of the Council of State.  These two highest judicial bodies deemed the salary reductions, imposed on servicemen from August 2012 through today, unconstitutional because they do not exemplify the principles of equality, respect for human dignity and proportionality. The Court of Audit ruled that the military personnel pension’s cuts violate the first additional protocol to the European Convention on Human Rights (ECHR).
However not only have the salary reductions not been addressed, but, with the changes planned in the new insurance act, serious fears are expressed. It brings to mind the saying that "they have to done to us, got us and the ox", will be implemented here.

The new insurance pension scheme, other than the creation of a single institution-Master Security Fund, focuses essentially on retirement ages, time in service, and insufficient replacement rates. All these are decided, without taking into account, the specificity of the promotion and working conditions of armed forces personnel and of course, without asking the ones concerned.

The degradation of social security concerns the whole society, old and young retirees, young people, women, the middle class, blue collar workers, and the disabled. The insurance is not just about pensions. It applies to basic aspects of a job such as protection from occupational hazards and accidents at work, the insurance coverage and limits, the protection of children and maternity leave benefits. It is connected directly with the Primary Health Services and the operation and maintenance of hospitals. Rights that the people of Europe have fought for ages to acquire are being swept away.

Could they manage to impose a reactionary reform? In Athens on 20th of November 2015, a massive gathering of retired armed and security forces was held and was followed by a protest march to the Finance Ministry and the Greek Parliament.  

The thousands who gathered voiced their rage and the indignation, for the lowered benefits offered to us as retired military and veterans, and as citizens of Greek society. They demonstrated their will to resist against the brutal policies that dissolve the social cohesion and pauperize the officers of the armed and security forces.  These policies, as stated in the resolution adopted threaten the future of our children and the future of our country and must not prevail.
The fighter features of this mobilization are added to dozens of action groups and bodies arranged daily, against the dangerous Government’s and EU policy.

Immigration
It is a very big, mainly political subject. A few words for that
The role of the Hellenic Coast Guard is clearly stipulated by applicable laws and rules of the International Maritime Law as well as the rules and the directions of the IMO for Search and Rescue at sea. It predicts that if a ship is in danger and is sailing in the international waters, with even one person in it, the country that finds it is obliged to promote ashore and be identified (the ship and the immigrant) by the local police authorities. The rescue of any human being, who is in danger at the see, is an obligation, according to the laws and rules of International Maritime Law for Search and Rescue and the IMO, The same obligation and also right exists when a  ship is in danger within the territorial waters of a country.

There is a discussion among the countries of EU about the protection of the borders of each country. Greece, that has borders in the sea, at percentage of 80%, situation that provokes a lot of special situations and difficulties (unlike of the borders of the other countries of EU), keeping her national and constitutional duty, protects her borders. Anyway, EUROMIL to protect the actions of Search and Rescue commanders, could interfere in the European Commission, proposing or planning more sketches about better and more effective solutions of this subject that concerns the whole EU. On the other hand, nobody can be blind to the solidarity and the human voluntary struggles that the people of Greek islands try for the refugees (families, children, women, old people) offering food, clothes, medicine etc. although Greece suffers by social and economic crisis.
Turkey is acting, quite extraordinary (I might say) as a guarantor of EU "external borders" and is rewarded with 3 billion Euros per year without even factoring in the black market money coming from the people transporting the immigrants.  

For us, the poverty, the unemployment, the marginalization and the refugees in the EU, are true life issues and more important than the issues of the EU. The debt and the assessments that were imposed by a few numbers- obsessed Commission officials, really who voted them in office?’’ do not have the same value.
 These Government policies that deepen and continue the same policy of its predecessors, serve interests (EU, IMF, corruption, interweaving) other than the needs of Greek people. These policies do not serve peace and democracy in the entire EU.

The river is not turning back to its spring. The best ideas and thoughts will be lost in the future, when we are hesitant and uninterested in them. We have to stay active and challenge this historical situation /evolution, that life and destiny has given us to handle, before hordes of fascists, replace free thinking people. To our salvation.

ΑΝΕΑΕΔ

Διαβάστηκε 1308 φορές