Δευτέρα, 05 Ιούνιος 2017 00:00

Ομάδας Εργασίας

( Δράση 1 )

Κιν. 6989764762 Τ/Φ 211-0135611      ΦΑΞ 211-0135612

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

Αρ. πρωτ.:        38 / 2017

Αθήνα    5 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 12 / 2017

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

ΣΧΕΤ.: α. Εισήγηση Ιωάννη Βιδάκη από 27-04-2017

β. Απόφαση ΔΣ/ΑΝΕΑΕΔ υπ. αρ. 31α από 4 Μαΐου 2015

Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας (ΔΡΑΣΗ 1)

Το ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ αφού έλαβε υπόψη:

α.Τα αποτελέσματα μελετών και εκτιμήσεων, (ενδεικτικά στα τέλη του 2013, το 80% των Ελλήνων στρατιωτικών δήλωσε ότι η οικογενειακή τους ζωή ανατράπηκε δραματικά προς το χειρότερο)[1].

β.Ότι η κρίση εξακολουθείνα υφίσταται και πλήττει όλο και περισσότερα στρώματα, ιδιαίτερα των οικογενειών των στελεχών των Ε.Δ για ευνόητους λόγους.

γ. Ότι υπάρχει «κενό» όσον αφορά στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας κρίσης για τις οικογένειες των στελεχών των ΕΔ.

δ.Διαχρονικά και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, φέρεται να αυξάνονται τα προβλήματα και ολοένα και περισσότερες οικογένειες των στελεχών των Ε.Δ να «μεταπίπτουν» ουσιαστικά (τυπικά ή άτυπα), σε «ευπαθείς ομάδες»[2].

ε.Την αδυναμία των «συμβατικών» ενώσεων αποστράτων (ΝΠΔΔ) να ανταποκριθούν ουσιαστικά στα νέα προβλήματα, αρνούμενες τη σύγχρονη πραγματικότητα τις εξελίξεις και την ισότιμη συνεργασία, ομφαλοσκοπώντας και βλέποντας παντού εχθρούς, παραβλέποντας τα βασικά χαρακτηριστικά της όλης κατάστασης.

2. Αποφάσισε στο ευρύτερο πλαίσιο της «Κοινωνικής Φροντίδας», την υιοθέτηση προγράμματος με την ονομασία «Πρόγραμμα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ») και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, (Δράση 1), η οποία θα υποτυπώνει, διερευνά, επεξεργάζεται, υποβάλλει προτάσεις, υλοποιεί και αξιολογεί δράσεις του εν λόγω προγράμματος.

Σκοπός είναι η προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας και της κοινωνικής προσφοράς, η επιδίωξη συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

3. Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται αρχικά ως εξής:

α. Βιδάκης Ιωάννης (Πρόεδρος, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.τηλ. 6977215924)

β. Παναγιώτου Γεώργιος (Αντιπρόεδρος, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.τηλ. 6932135562)

γ. Γεωργαντάς Δημήτριος (Μέλος , email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ. 6943480175)

Ανάλογα με τις δράσεις, το αντικείμενο και το φορτίο, άλλα μέλη της ΑΝΕΑΕΔ ή/και τρίτοι, δύναται να συνδράμουν το έργο της εν λόγω Ομάδας Εργασίας.

4. Το έργο της Ομάδα Εργασίας (Δράσεις) εστιάζεται κατ΄ αρχήν στα εξής:

α. Διερεύνηση του όλου ζητήματος και των επί μέρους συνιστωσών του[3],

β. Υποτύπωση–καταγραφή περιπτώσεων και ομάδων που χρήζουν συνδρομής – βοηθείας.

γ. Εξέταση τρόπων παροχής συνδρομής – βοηθείας.

δ. Διαμόρφωση προτάσεων για υποστήριξη των ενδιαφερομένων, πληροφόρηση ωφελουμένων, συμβουλευτική, πρόληψη αποκλεισμών και χειροτέρευσης καταστάσεων, μείωση δυσλειτουργιών, διαμόρφωση τομέα πρόνοιας για τους απόστρατους, υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων με άξονες: ενημέρωση, επιμόρφωση, συμβουλευτική, παροχές σε είδος, άτομα με αναπηρίες, χρόνια ασθενείς και υπέργηροι.

ε. Αξιοποίηση των πόρων σε Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, στην κατεύθυνση των ανωτέρω και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών,

στ. Ενεργοποίηση και κινητοποίηση και άλλων φορέων με στόχο την εξυπηρέτηση των εν αποστρατεία συναδέλφων και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

ζ. Προσέλκυση των «συμβατικών» ενώσεων αποστράτων (ΝΠΔΔ) σε ανάλογες κατευθύνσεις.

5. Η προσπάθεια της ΑΝΕΑΕΔ να σταθεί στο πλευρό των εν αποστρατεία συναδέλφων και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες θα είναι διαρκής και δυναμική.

Το ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους τους εν αποστρατεία συναδέλφους να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο το έργο της Ομάδας Εργασίας και τις δράσεις αυτού του προγράμματος.

Ο   Γραμματέας                                               Ο Πρόεδρος

Ευθύμιος Γκιτέρσος                                         Γιώργος Ροΐδης

[1] Μιλούν για “τεράστια ανατροπή στα οικογενειακά δεδομένα, μεγάλη ματαίωση προσδοκιών και στόχων, με συνέπεια την σοβαρή ένταση των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, με αύξηση των τριβών μεταξύ των μελών της οικογένειας”. Δεν πρόκειται για εκτίμηση αλλά για αποτέλεσμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου «Κοινωνικές Ταυτότητες και Κοινωνική Συνοχή», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΕKE, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, 25-12-2013, (http://www.onalert.gr/stories/ithiko-stis-enoples-dynameis-meta-ti-krisi-ti-apantisan-stratiotikoi/31145)

[2] «Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού», γενικά, νοούνται οι κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, των οποίων η συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή δυσχεραίνεται, είτε εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ή σωματικών ή ψυχικών διαταραχών, είτε εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων, τα οποία επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας (εθνικής, περιφερειακής, τοπικής). Οι Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

i) Στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού και ii) Στις Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού

«Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού», νοούνται κατ΄ αρχήν οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια. Σε αυτές ανήκουν άτομα ιδίως με αναπηρίες, με προβλήματα ψυχικής υγείας ή νοητικής υστέρησης, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα. «Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού» νοούνται κατ΄ αρχήν οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας, από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια. Σε αυτές ανήκουν ιδίως οι άνεργοι νέοι, οι άνεργοι άνω των 50 ετών, οι γυναίκες άνεργες, οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι αναλφάβητοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών, οι πρώην ή οι νυν τρόφιμοι φυλακών, οι ανήλικοι παραβάτες, τα άτομα με γλωσσικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και οι μετανάστες.

[3] Σημαντική βοήθεια αναμένεται σ΄ αυτό το στάδιο από την σε εξέλιξη έρευνα του Δημήτριου Γεωργαντά και από την σχετική βιβλιογραφία της μελέτης του.

Διαβάστηκε 726 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 08:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ