• 1
 • 2
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 00:00

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

00logo small 115 thumbΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2017

 

 

ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.

Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων

Ενόπλων Δυνάμεων

Φειδίου 10, 5ος όροφος

10678 ΑΘΗΝΑ

Κιν. 6989 764 762

Τ/Φ 211-0135611      ΦΑΞ 211-0135612

 

www.aneaed.gr

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέλος του EUROMIL

Αρ. πρωτ.              15/2017

Αθήνα   20 Μαρτίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2017

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.) συνήλθε την 19η Μαρτίου 2017 στο φιλόξενο χώρο των Γραφείων του ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ (ΞΙΦΙΑΣ).

Κατέγραψε και συζήτησε την πορεία των προβλημάτων που αφορούν τα μέλη της Ένωσης και κατά συνέπεια όλους τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εν ενεργεία συναδέλφους και την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και των προβλημάτων που αφορούν την Εθνική Άμυνα και την Χώρα γενικότερα.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Η Ελλάδα ζει και βιώνει τα τελευταία επτά χρόνια τα αποτελέσματα ενός περίεργου αλλά όχι ανεξήγητου εμφύλιου πολέμου των εκφραστών του άκρατου φιλελευθερισμού, του νεοφιλελευθερισμού και της λεγόμενης οικονομίας των αγορών.

Δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς και επίμονους διαχρονικούς αγώνες βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Οι πολιτικές φτωχοποίησης του λαού εντείνονται.

Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και η κοινωνική μέριμνα τείνουν να γίνουν λέξεις χωρίς περιεχόμενο.

Η δημόσια αλλά και η ιδιωτική περιουσία, ακόμα και αυτή η πρώτη κατοικία, περνάει στα χέρια πολυεθνικών ιδιωτικών εταιρειών.

Το τραπεζικό σύστημα πέρασε στον απόλυτο έλεγχο διεθνών οικονομικών κέντρων.  

Η σημερινή παγκόσμια αστάθεια, η διαμάχη των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, για επανακαθορισμό περιοχών επιρροής και την απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων, για τοπική και παγκόσμια ηγεμονία, οι περιφερειακοί πόλεμοι, η πιθανή δημιουργία νέων κρατών και επαναχάραξη συνόρων, σε συνδυασμό με την κομβική γεωστρατηγική θέση της χώρας έχουν συσσωρεύσει προβλήματα που άπτονται ακόμα και αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Κύματα ρημαγμένων ανθρώπων, θύματα των σημερινών πολέμων προσπαθούν να διασωθούν και η χώρα, χωρίς να το έχει επιλέξει, γίνεται σταυροδρόμι διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, και ιδεών από όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

Με αποφάσεις οργανισμών και κυβερνήσεων κρατών, που εμφανίζονται ως σύμμαχοι ή εταίροι, με τις οποίες παραβιάζονται κατάφωρα ακόμα και στοιχειώδεις διεθνείς συνθήκες η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.

Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό τους, αποτελούν έναν από τους κορυφαίους και αποφασιστικούς παράγοντες διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων, της ισορροπίας και της ειρήνης στην περιοχή.      

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αυτοί οι πόλεμοι, οικονομικοί ή στρατιωτικοί, θα αντιδραστικοποιήσουν περαιτέρω την εσωτερική πολιτική και κοινωνική ζωή μας.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχουν διατυπωθεί σε κείμενα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και αποφάσεις και ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η Γενική Συνέλευση εκτιμά ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με άμεσες οριζόντιες μειώσεις, με το ασφαλιστικό και το μεροληπτικό φορολογικό σύστημα, θα επεκταθούν.

Η φτώχεια, η ανεργία, η πολύπλευρη ταπείνωση, ο κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού και η ποικιλότροπη κοινωνική χειραγώγηση των πολιτών επωάζουν την εκκόλαψη του φιδιού του φασισμού και του ρατσισμού. Καθημερινά διαπιστώνεται ότι τίποτε δεν βελτιώνεται και η ελπίδα γίνεται λέξη που ανήκει στο παρελθόν.

Οι δυνάμεις της FRONTEX και οι νατοϊκές περιπολίες, σε συνδυασμό με την Τουρκική προκλητικότητα και τις ανιστόρητες και ανυπόστατες διεκδικήσεις τους, έχουν καταστήσει το Αιγαίο και τη χώρα μας θέατρο του παραλόγου με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στη σκιά των “διαπραγματεύσεων” της υποταγής, οι κυβερνώντες, παρά τα όσα δήλωναν και δηλώνουν για το δίκαιο των αιτημάτων μας, δεν προχωράνε σε καμία ενέργεια αφήνοντας άλυτα τα προβλήματα του κλάδου μας.

Οι κυβερνώντες δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αλλά αντίθετα επεξεργάζονται σχέδια για νέες μειώσεις. Η κλίνη του Προκρούστη αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις όλων πλην των πολιτικών και όσων έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν τα σχέδια των δανειστών.

Η κατ’ αρχάς αποδοχή και υλοποίηση της πρότασής μας, για κοινή συνάντηση όλων των φορέων, με σκοπό να μελετήσουμε και συντεταγμένα να αντιδράσουμε στο ασφαλιστικό από τα πρώτα στάδια επεξεργασίας του από την κυβέρνηση και η υπαναχώρηση στην συνέχεια και άρνηση συμπόρευσης των Ενώσεων Αποστράτων ΝΠΔΔ και άλλων ελάχιστων φορέων όπως η ΠΟΣ, ακόμα και στην έκδοση κοινής δήλωσης μας δημιούργησε προβληματισμό και συναισθήματα λύπης.

Οι όψιμες κραυγές αυτών των φορέων για το ασφαλιστικό, δεν ήταν δυνατόν να το αποτρέψουν.

Ο ρόλος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και η αντιδραστική κοινωνική και εθνική πολιτική που ακολουθούν δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες και οδηγούν στο συμπέρασμα για δυσοίωνο παρόν και μέλλον.

Η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων, χάριν των ιδιωτικών διαπλεκόμενων συμφερόντων, το ξήλωμα κάθε δομής κοινωνικής μέριμνας και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές φτωχοποίησης είναι ελάχιστα δείγματα των πολιτικών που εφαρμόζουν τα τελευταία επτά χρόνια οι κυβερνώντες.

ΔΗΛΩΣΗ

Η Γενική Συνέλευση της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., προσηλωμένη στις αρχές και αξίες της, βαδίζει αταλάντευτα τον δύσκολο δρόμο του διεκδικητικού αγώνα.

Δηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι ενώνοντας τις μικρές της δυνάμεις με τις δυνάμεις όλου του χειμαζόμενου Ελληνικού Λαού και χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, θα σταθεί απέναντι σ’ όσους υποβαθμίζουν και απαξιώνουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των μελών της, όλων των αποστράτων και των Ελλήνων πολιτών.

Θα εναντιωθεί και θα αντισταθεί σε όλους αυτούς που :

 • Ξεχνώντας αρχές και δικαιώματα της δοκιμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, την οποία υποτίθεται πως εκπροσωπούν, υποχωρούν γονυπετής στους δυνατούς του χρήματος και της εξουσίας, δίνοντας γη και ύδωρ σε αλλότρια σχέδια και συμφέροντα
 • Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο δυνάμωμα του φασισμού και του ρατσισμού.
 • Υποχωρούν άτακτα στα θέλω των δανειστών αντιδραστικοποιόντας την πολιτική και κοινωνική ζωή μας.

Πιστεύοντας ότι έχουμε φτάσει στο μη παρέκει, είναι η ώρα να προβάλουμε μαζικά και μαχητικά τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και των δικαιωμάτων μας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για αλλαγή, για να ξαναδώσουμε νόημα και ελπίδα στη ζωή μας, στον τόπο μας.

Ας πορευτούμε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν και αγωνίζονται για ένα μέλλον χωρίς αδικία και πολέμους, χωρίς μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς ανταγωνισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς εκμετάλλευση των ανθρώπων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

   Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης   αισθανόμαστε ότι η ΑΝΕΑΕΔ βγήκε πιο ενισχυμένη προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε πριν από επτά (7) χρόνια.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος. Η Ένωση από το στάδιο της βρεφικής – παιδικής περιόδου πιστεύουμε ότι μπαίνει στην νιότη.

Η Γενική Συνέλευση συμπληρώνει μια ακόμα σελίδα στην ιστορία της Ένωσης, ιστορίας μικρής σε χρονική διάρκεια αλλά μεγάλης σε έργο.

Γι αυτό το έργο είμαστε υπερήφανοι.

Δεν ξεχνάμε και δεν πρέπει να αφήνουμε και τους άλλους να ξεχάσουν ότι η ΑΝΕΑΕΔ ήταν η πρώτη που:

 • Έσπασε το «ταμπού» της καθόδου των στρατιωτικών στο « δρόμο » πρωτοστατώντας στη διοργάνωση συγκεντρώσεων και πορειών.
 • Τόλμησε να πει ότι ο αγώνας μας για να δικαιωθεί, πρέπει να συνταυτιστεί, να δέσει, με τους αγώνες και τα αιτήματα και άλλων κλάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, γιατί η ανάλγητη εφαρμογή εξοντωτικών νόμων, δεν έχει εξαιρέσεις.
 • Διακήρυξε αλλά και έκανε πράξη την ανάγκη για συνεργασία, σε ισότιμη βάση, χωρίς προαπαιτούμενα.

Σήμερα η Ένωσή μας βγήκε πιο ενισχυμένη μέσα από την Γενική της Συνέλευση γιατί:

 • Πορευόμαστε με ένα νέο καταστατικό το οποίο διαμορφώθηκε από την εξάχρονη εμπειρία
 • Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των συναδέλφων να συντονίσουν το βήμα τους μαζί της.
 • Μετά από μια μικρή περιπέτεια και μια μικρή κάμψη που βιώσαμε πριν από τρία χρόνια, αντί να οδηγηθούμε σε εσωστρέφεια και ατέρμονες ανούσιες συζητήσεις επιλέξαμε να αφήσουμε στην λήθη τα μικρά και αναζητώντας τα μεγάλα προχωρήσαμε μπροστά.
 • Επανακαθορίστηκε ο τρόπος υλοποίησης της καταστατικής αρχής για συνεργασία με κάθε φύσεως ενώσεις αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Διακηρύττουμε ότι δεν αντιδικούμε ούτε είμαστε εχθρικοί με κανένα φορέα αλλά βαδίζουμε μαζί με κείνους που συμφωνούμε κάθε φορά στους στόχους διεκδίκησης και τις μορφές δράσης.
 • Αποφασίστηκε ότι καμιά διεκδικητική πρακτική δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν στηρίζεται σε ευρύτερες συνεργασίες. Από τις συνεργασίες της ΑΝΕΑΕΔ οπωσδήποτε  θα εξαιρούνται φορείς με φασιστικές - ναζιστικές πεποιθήσεις και πρακτικές.
 • Με την παραπάνω δήλωση θέτει ξεκάθαρα τους στόχους, το πλαίσιο και την γραμμή από την οποία δεν πρόκειται να κάνει πίσω

Αγαπητοί Συνάδελφοι τίποτα δε μας χαρίζεται!!!

Όλα απαιτούν αγώνες και θυσίες. Σε αυτούς τους αγώνες ο καθένας μας πρέπει να δώσει το παρών, το ουσιαστικό παρών.

Αθήνα 19 Μαρτίου 2017

Για την ΑΝ,Ε,Α.Ε.Δ

                                 Ο Γραμματέας                                                                 Ο Πρόεδρος

                     Νικόλαος Παπαναστάσης                                                      Γιώργος Ροΐδης          

Διαβάστηκε 357 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 19:17