• 1
  • 2
Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 00:00

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΒΙΛΑΕΤΙ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

εισαγγελέας Γ. Βούλγαρης

 

Αγόρευση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γιώργου Βούλγαρη για το αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.index militaire 2

 

turkish kapelo-640x330“Η Ελλάδα δεν είναι οθωμανικό βιλαέτι”! Αγόρευση κόλαφος εισαγγελέα για τη χούντα Ερντογάν

Π. Καρβουνόπουλος 08/12/2016 | 20:31

Όσα δεν λένε οι πολιτικοί στον Ερντογάν , τα είπε ένας εισαγγελέας. Ο κ.Γιώργος Βούλγαρης εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε αίτημα έκδοσης Τούρκων στρατιωτικών ήταν καταιγιστικός στην αγόρευσή του:

«Είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους την καριέρα, να τους τύχει τέτοια υπόθεση.

Τα κράτη, για να πατάξουν το έγκλημα, έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς κατ’ εμέ, αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία.

Η πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά, αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά, ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου; Που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.

Η Ελλάδα, εδώ και 200 χρόνια, δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν, έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη. Αν τέλεσαν αδίκημα, να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα; Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους, λέει ότι γίνονται βασανιστήρια. Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει. Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ’ υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους, γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά με υπεράριθμους και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να  μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή;»

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε αόριστο το κατηγορητήριο που έχει αποστείλει η Τουρκία, ενώ τόνισε πως πιστεύει ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν οι αξιωματικοί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση αν σταλούν στην χώρα τους. Προέτρεψε τους δικαστές να ακολουθήσουν τα παραδείγματα του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη και να αποφασίσουν με την συνείδηση τους: «Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Σας καλώ, σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα» είπε ο εισαγγελέας.

Οι δύο εκζητούμενοι είπαν στο δικαστήριο πως θα υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Φιράντ Μεσούντ, είπε στους δικαστές πως «υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες». Ο στρατιωτικός όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση τους, απάντησε «Είμαι  100%  σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Πάρα πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή»

.images militaire 3

Διαβάστηκε 791 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 16:02
ΑΝΕΑΕΔ

Ιστότοπος: www.aneaed.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ