• 1
  • 2
Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2017 00:00

Θαλασσινών Απόηχων Απόνερα

00logo small 115 thumbΘαλασσινών Απόηχων 

Απόνερα

images thal1

 

Θαλασσινών Απόηχων Απόνερα

   1. Το περιοδικό της ΕΑΑΝ « Θαλασσινοί Απόηχοι » στο τεύχος με αριθ.136, δημοσίευσε την ακόλουθη απάντηση του κ. Χρήστου Ιδ.  Κούσουλα.

« Κύριε Πρόεδρε της ΕΑΑΝ

                                                                                                       Αθήνα 20.10.2016

Διά της παρούσης θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το πόνημά μου με τίτλο « Από τη μάχη της Κρήτης», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Θαλασσινοί Απόηχοι» τεύχος 134, Ιούλιος – Αύγουστος 2016, αναφέρεται ότι με την βοήθεια του στρατηγού Τσολάκογλου,  οι Γερμανοί απελευθέρωσαν τους Έλληνες αιχμαλώτους της Κρήτης.

    Τούτο, ήτο επακόλουθο της προηγούμενης συμφωνίας του, τον Απρίλιο του 1941, όταν ο ίδιος ως μόνος και υπεύθυνος διαπραγματευτής, εξασφάλισε την υπόσχεση των κατακτητών, ότι δεν θα υπάρξουν Έλληνες αιχμάλωτοι.

    Αυτά  αναφέρονται και στο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου – συγγραφέως Β. Μαθιόπουλου « Εικόνες Κατοχής» 1980, σελ. 56. Επίσης στο βιβλίο του «Ελλάδα της Κατοχής» τόμος Ι, σελ.<23 -30, 43,45,82,84.

    Ως προς τη γνώμη του, ο κάθε αναγνώστης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της συμφωνίας ή μη με τα αναφερόμενα γεγονότα, οι δε απόψεις του απολύτως αποδεκτές και σεβαστές, έστω και αν προσάπτουν βαρείς, άδικους και εμπαθείς χαρακτηρισμούς.

    «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης» (Πλάτων)

                                                                                                         Με εκτίμηση

                                                                                               Χρήστος Ιδ. Κούσουλας» 

 

    Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ο συγγραφέας απαντά μόνο στο σε ότι αφορά τον δοσίλογο (και με δικαστική απόφαση)  Τσολάκογλου παραπέμποντας σε δύο βιβλία του δημοσιογράφου – συγγραφέα Β. Μαθιόπουλου και  δεν αναφέρει τίποτα το συγκεκριμένο για το μείζον θέμα των άδικων κατηγοριών και σπίλωσης της Εθνικής Αντίστασης.

Πιθανόν ο συγγραφέας, με την μη αναφορά του σε πηγές, να ήθελε να αποφύγει ίσως να αναφέρει ότι κατά τον ίδιο τρόπο αναφέρεται για αυτό το θέμα ο Χάιντς Ρίχτερ, του οποίου  το είδος της ιστοριογραφίας του είναι γνωστό στην χώρα μας και όχι μόνο.

   2. Πιστεύω ότι το μήνυμα του συναδέλφου Πλοιάρχου ε.α κ. Γεωργίου Γάβουρα,  που έλαβε η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ και έχω την τιμή να παραθέτω στην συνέχεια, αποτελεί απάντηση στο δημοσίευμα « Από την μάχη της Κρήτης» και τις υπόλοιπες  σχετικές με το θέμα δημοσιεύσεις του περιοδικού «Θαλασσινοί Απόηχοι» .

 

« Θέμα: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (ΠΕΡ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ  ΑΠΟΗΧΟΙ)

ΥΠΟΨΗ: Ναυάρχου (ε.α) Γ. ΡΟΙΔΗ Π.Ν

ΣΧΕΤ. Άρθρο του υπόψη Ναυάρχου στο περιοδικό "ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ" τεύχος 136.

Αξιότιμε Κε Ναύαρχε, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο και αποστομωτικό άρθρο σας, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του σχετικού.

Πέραν των ιστορικών λόγων και αιτιών που επέβαλλαν την απάντησή σας, είναι σημαντικό να τονίσω, ότι οι περιοδικές εκδόσεις του αγαπημένου μας Π.Ν. διαβάζονται ενίοτε και από τα μικρά ή μεγάλα παιδιά ενός εκάστου των αναγνωστών των περιοδικών αυτών, γαλουχώντας τα έτσι σε παροντικές αλλά και μελλοντικές ιστορικές και πολιτικές αλήθειες ή και αναζητήσεις.

Με λυπεί ιδιαίτερα που κάποιοι εξ ημών (ευτυχώς λίγοι) δεν αντιλαμβάνονται και το εκπαιδευτικό/ επιμορφωτικό έργο που οι συγκεκριμένες εκδόσεις επιτελούν ή που ακόμα χειρότερα -ΜΈΣΩ ΑΥΤΏΝ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ- κάποιοι προσπαθούν να θάψουν ή και να αλλοιώσουν την αληθινή ιστορία του λαού μας.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, οφείλω να αναγνωρίσω ότι τελικά ο διάλογος μεταξύ των αρθρογράφων -στο βήμα που παρέθεσαν οι "ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ  ΑΠΟΗΧΟΙ", συνέβαλλε στον προβληματισμό, στην αναγνώριση της διαφορετικότητας εντός των δημοκρατικών κοινωνιών και τελικά στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. 

Εξακολουθεί ωστόσο να με προβληματίζει το αποτέλεσμα του αρχικού άρθρου στην περίπτωση που απλά απαξιώνονταν και έμενε αναπάντητο. Φρονώ, ως εκ τούτου, ότι η ΕΑΑΝ - ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΥ - και γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αιρετικότητα του συγκεκριμένου άρθρου, θα έπρεπε να είχε προκαλέσει τον γραπτό διάλογο επ' αυτού ή να είχε η ίδια την βούληση  της ιστορικής απάντησης στο ίδιο με το αρχικό άρθρο τεύχος. Ο προβληματισμός των αναγνωστών έτσι, θα είχε το χαρακτηριστικό της χρονικής αμεσότητας που άπτονται και των δύο πεποιθήσεων (αναγνωρίζω το δικαίωμα του Κου Πλοιάρχου να εκφράζει και να δημοσιεύει τις απόψεις του). 

Ωστόσο οφείλω να τονίσω ότι στην μεγάλη δίκη του ΛΟΝΔΙΝΟΥ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000) του περίφημου αρνητή του εβραϊκού ολοκαυτώματος David Irving εναντίον - ουσιαστικά - της ιστορικού Deborah Lipstadt η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον πρώτο διότι - όπως το δικαστήριο απεφάνθη - εσκεμμένα δεν χρησιμοποίησε όλες τις διατιθέμενες ιστορικές πηγές, παρά μόνον επιλεγμένες συγκεκριμένης ιστορικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης (που φυσικά τον αντιπροσώπευαν).

Η εσκεμμένη λοιπόν απόκρυψη ιστορικών στοιχείων (όχι η εμφανής άγνοια, όπως πιθανά του συγγραφέως Πλοιάρχου) για λόγους ιδεολογικής συμπεριφοράς είναι κατά το μάλλον ή ήττον καταδικαστέα. Επομένως το περιοδικό οφείλει να ψηλαφίζει την ύπαρξη αντιστοίχων συμπεριφορών ελέγχοντας και απαιτώντας ιστορικές πηγές και μαρτυρίες για τα δημοσιευόμενα άρθρα.

Ειλικρινή συγχαρητήρια, 

Πλοίαρχος (ε.α) Γ. Γαβούρας Π.Ν

                                                                           (Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 5:19 μμ )»

             

   3.  Η συντακτική ομάδα του περιοδικού της ΕΑΑΝ «Θαλασσινοί Απόηχοι»

  • Στο ίδιο τεύχος προχώρησε και στην δημοσίευση της ανάρτησης του  κ. Κ. Βουλγαράκη  που είχε γίνει στο facebookστις 11 Νοεμβρίου 2016  με τίτλο « Ιστορικά. Ανοίκειες συμπεριφορές «συναδέλφων».
  • Επέλεξε, για δικούς της λόγους, να μην δημοσιεύσει την απάντησή μου η οποία επίσης είχε αναρτηθεί στο facebookστις 11 Νοεμβρίου 2016  ως απάντηση της ανάρτησης του κ. Κ. Βουλγαράκη .

    Η  παρακάτω ανάρτηση/ δημοσίευση είναι η ανάρτηση / απάντηση μου, που δεν δημοσίευσε το περιοδικό της ΕΑΑΝ «Θαλασσινοί Απόηχοι» 

 « Ειλικρινά λυπάμαι.  Λυπάμαι πολύ.

    Μόνο αυτό μπορώ να πω για την ανάρτησή σας «Ιστορικά: Ανοίκειες συμπεριφορές …. «συναδέλφων»!!

    Αλήθεια, από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει.

    Από τα απαξιωτικά αποσιωπητικά και τα εισαγωγικά στην λέξη συναδέλφων ;;;;

    Από το ότι προβαίνετε σε απαξιωτικούς  χαρακτηρισμούς και κριτική για χειρισμούς που αφορούν  κείμενα τα οποία δεν έχετε διαβάσει όπως ο ίδιος γράφετε ;;;;

    Από το υποτιθέμενο μάθημα ιστορίας και δεοντολογίας, το οποίο υποτίθεται ότι παραθέτεται προκειμένου να καταλαγιάσετε τον θυμό σας, έναν θυμό για κείμενα τα οποία επαναλαμβάνω κατά δήλωσή σας δεν έχετε διαβάσει, και το οποίο όμως ( μάθημα ιστορίας) έχει ως στόχο να δημιουργηθεί αρνητική προδιάθεση για την παρέμβαση της ΑΝΕΑΕΔ ;;;;;

    Από την έκφραση σας : «Ανοίκεια σε Αξιωματικούς» ενέργεια, κάποιων πρώην «Ένστολων» στην προσπάθειά σας να απαξιώσετε  εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ;;;;

    Από την διατύπωση : « να εκφράσουν την απαρέσκεια τους, για τις απόψεις κάποιου άλλου πρώην συναδέλφου τους, επί ενός ιστορικού γεγονότος», σαν να θεωρείται ιστορικό γεγονός την κατασυκοφάντηση της Εθνικής Αντίστασης, την αποδόμηση των αγώνων όλων αυτών που ηρωικά αντιστάθηκαν στον κατακτητή και την προσπάθειά να εξισωθούν οι θύτες, των ασύλληπτων θηριωδιών των ναζί στην χώρα μας με τα θύματα τους ;;;;

    Από την αναφορά  : στο «παραπάνω βήμα» γιατί τάχα εγκαλεί τη «Συντακτική Επιτροπή» του περιοδικού (το ΔΣ/ΕΑΑΝ), διότι επέτρεψαν να δημοσιευτεί μια τέτοια άποψη και …. δεν την λογόκριναν!!, ……εμπλέκει  όλη την Πολιτική Ηγεσία …… «για να κάνουν ντα-ντα» τους υπεύθυνους (ΔΣ/ΕΑΑΝ) και ίσως να φυλακίσουν τον συγγραφέα παραβάτη!! και  για έμμεση προσπάθεια διάλυσης της ΕΑΑΝ και ……μη αναγνώρισης του προσχήματος της ΕΑΑΝ ότι: «κάθε αρθρογράφος, φέρει αποκλειστικά την ευθύνη των απόψεων του»!!, όταν στην παράγραφο 4 του εγγράφου της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων ξεκάθαρα κατατίθεται η άποψη της ένωσης για ηθική ευθύνη, μη τήρηση  των όρων δημοσίευσης στο περιοδικό  και βέβαια με την παράγραφο 5 ζητάει από την πολιτική ηγεσία να πάρει θέση για όσα περιέχει το δημοσίευμα.

    Μάλλον κάνετε ότι δεν αντιλαμβάνεστε την βαρύτητα που αποκτά ένα άρθρο και μάλιστα όταν αυτό αναφέρεται σε θέματα αρχών, αξιών, παραδόσεων, πίστεως, ιστορίας, Εθνικών αγώνων και Εθνικών θεμάτων, όταν δημοσιεύετε σε ένα επίσημο περιοδικό ιδιοκτησίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, το οποίο είναι περιοδικό ενημέρωσης των αποστράτων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος , χωρίς την παραμικρή αντίδραση  ως υποσημείωση ή έκφραση αντίθετης άποψης από την συντακτική επιτροπή ή τον υπεύθυνο έκδοσης. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση από την ΕΑΑΝ.  

    Η ΑΝΕΑΕΔ δεν προσπάθησε να δημιουργήσει κανένα μείζων θέμα αλλά, απλά, με σθένος, υπευθυνότητα, επιχειρήματα, αρχές και παρρησία προσπάθησε να αντικρούσει απόψεις οι οποίες συγκροτούν μια ύβρη που εκτοξεύτηκε κατά του συνόλου του Ελληνικού Λαού και της Εθνικής του Αντίστασης και σπιλώνουν  την μνήμη των χιλιάδων πατριωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας. Το ίδιο εξάλλου έκανε, κάνει και θα κάνει πάντα, δηλαδή να στέκεται απέναντι και να αντιπαρατίθεται σε όσους (όποιοι και αν είναι και όποια θέση και αν κατέχουν ) προσπάθησαν, προσπαθούν ή θα προσπαθήσουν να απαξιώσουν της Ιστορία μας και τους Αγώνες του Λαού μας απέναντι σε κάθε εχθρό, εισβολέα ή κατακτητή και να υπονομεύσουν τις Παραδόσεις, τις Αρχές, τις Αξίες μας και  τα Εθνικά μας θέματα.  

    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι, έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείται με τον χειρισμό του θέματος και γιατί όχι με αυτές καθ’ αυτές τις θέσεις της ΑΝΕΑΕΔ για το θέμα και βέβαια να δημοσιοποιείται αυτές σας τις θέσεις / απόψεις αλλά, δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε δίκη προθέσεων και να απαξιώνεται συναδέλφους και συλλογικές προσπάθειες.

    ΥΓ 1. Προς σχολιαστές : Η Ιστορία, οι Εθνικοί αγώνες και τα Εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικρόψυχα σχόλια και χολή. Τα προσωπικά ή οι απόψεις / θέσεις / αντιθέσεις που αφορούν πρόσωπα ή συλλογικότητες μπορούν να τίθενται ευθαρσώς με αυτόνομες αναρτήσεις και όχι ως σχόλια σε άσχετες αναρτήσεις.

    ΥΓ 2. Η ανάρτηση αυτή απηχεί τις προσωπικές μου απόψεις / θέσεις και επ’ ουδενί  δεσμεύει την  ΑΝΕΑΕΔ

Γ. Δ. Ροΐδης»

    4. Με την ελπίδα ότι προσέφερα  στην ενημέρωση σας και την υπόσχεση ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει δημοσίευση σχετική με τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τους «αναθεωρητές» θα ήθελα να  ζητήσω την κατανόησή σας και να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας.

Γιώργος Δ. Ροΐδης

    Η ανάρτηση αυτή απηχεί τις προσωπικές μου απόψεις / θέσεις και επ’ ουδενί  δεσμεύει την  ΑΝΕΑΕΔ

Διαβάστηκε 553 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Φεβρουάριος 2017 13:58
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πετρέλαια Βενεζουέλας Άρθρο Μέλους »